BURSA / NİLÜFER - M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Alanımızda Anadolu Meslek Programı kapsamında  Web Programcılığı dalı bulunmaktadır. Ancak 2020-2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren Alanımız Bakanlık düzeyinde güncellendiği için Yazılım Geliştirme dalı olarak devam edecektir.

Web Programcısı

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir. Görevleri :

 İş organizasyonu yapmak,

 Analiz yapmak,

 İhtiyaçları değerlendirmek,

 Algoritma yapmak,

 Web sitesinin görsel tasarımını yapmak,

 Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek,

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

 Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

 Yabancı dil bilen,

 Ekip içinde çalışabilen,

 Sistemli düşünebilen,

 Matematikle ilgili konularda başarılı,

 Kendini yenileyebilen,

 Araştırmacı,

 Sabırlı ve dikkatli,

Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Web programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlar olabilir.

İş Bulma İmkânları

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Eğitim Ve Kariyer İmkânları

Web programcısı; Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı web programcılığı sertifika programında verilecektir.

Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının bilgi yönetimi (uzaktan eğitim veya açık öğretim), bilgisayar teknolojisi ve programlama (örgün veya uzaktan eğitim), bilişim yönetim, e-ticaret ve masaüstü yayıncılık ön lisans programlarına sınav puanı ile geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde bilgi teknolojileri, bilgisayar öğretmenliği, bilgisayar sistemleri öğretmenliği, bilgisayar ve kontrol öğretmenliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, elektronik-bilgisayar öğretmenliği, kontrol öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde yönetim bilişim sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Staj Yapılan Örnek İşyerleri

-Türk Ticaret.net

-Artı İki Yazılım

-Woda Yazılım