T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / NİLÜFER - M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANININ TARİHÇESİ

Eğitim ve öğretime çok büyük değer veren ve bu konuda daima öncülük etmekten kaçınmayan Bursalı Sanayici ve İşadamı  Sayın Mehmet Kemal COŞKUNÖZ  04.03.1988  yılında COŞKUNÖZ  EĞİTİM  VAKFI´ nı kurmuş, bunu takiben 1993 yılında                 Bursa - Nilüfer ilçesi İhsaniye mahallesinde 20.141 m2' lik alan üzerine Anadolu Teknik Lisesi inşaatını başlamıştır. Elektrik-Elektronik Alanı   6 laboratuvarıyla 210 öğrenci kapasitesiyle çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip edebilecek özelliktedir.

Mehmet Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1997-1998 öğretim yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Elektrik Elektronik Bölümü bu tarihten itibaren Anadolu Teknik Lisesi olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Ayrıca Elektronik Bölümü 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi de  açılmıştır.        Elektrik-Elektronik  Teknolojileri Alanı Endüstriyel Bakım Onarım Dalı adı altında eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı her yıl düzenlenen mesleki eğitim fuarlarına katılmaktadır. 2013-2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği  Robot yarışmalarına çizgi izleyen robot ve sumo robot dalında katılarak okulumuzu temsil etmiştir. Önümüzdeki yıllarda da bu ve benzeri yarışmalara katılarak derece yapmayı hedeflemektedir. Yine her yıl il genelinde düzenlenen Bilim Şenliğinde Atölye İş Çadırında görev alarak okul tanıtımında etkin bir rol oynamıştır.

Elektrik elektronik teknolojileri alanı günümüzde: Elektrik-Elektronik  Alan Şefi Osman ÖZGÜL,  Ölçme Laboratuvar Şefi Dinçer YILMAZ , Mikrodenetliyiciler Atölyesi Şefi  Hasan AKBULUT , Lojik Sistemler Atölyesi Şefi Hüseyin GEÇER, Elektrik Makineleri ve Kontrol Sistemleri Şefi M.Taner AYDOĞDU,  Endüstriyel Kontrol Sistemleri Atölye Şefi   Nejat RAKİPSİZ  , Otomasyon Atölyesi  Şefi  Güven YALÇIN ve  Alan öğretmenleri ; Nihat SAYIN  , Asena AKBULUT, Ahmet ATASEVER , Hakan KAMAZ, Özlem KARAÇAR  ile birlikte eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANININ TANITIMI

 

Çağımızın mesleği Elektronik ve Bilgisayardır. Bilgisayarlarda kullanılan donanım kartları, televizyonlar, evlerimizdeki beyaz eşyaların kontrol kartları, cep telefonları, fabrikalardaki otomasyon sistemleri gibi geniş bir alanda Elektronik Uzmanları tarafından üretim, bakım ve onarım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Tüm bunların bilinci ile bölümümüzde yeni teknolojiler kullanılmakta ve öğrencilerin yeni projeler tasarlamalarına olanak sağlanmaktadır.

Elektronik Bölümü, zayıf akım ve elektromanyetik dalgaların üretilmesi ve bunlarla ilgili cihazların kullanılması bakım ve onarımı kapsar. Bu bölümde, Dijital ve Endüstriyel Elektronik, Alıcı-Verici ve Yükselticiler, Televizyon, Elektronik Kumanda, bunların uygulamaları, çeşitli devreler ve elektronik alanında kullanılan bilgisayar programları ile ilgili yeterlilik kazandırılmaktadır.

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir. Okulumuzda Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu  Meslek Lisesi bünyesinde Endüstriyel Bakım Onarım dalı açılmıştır. Bu dalda 2019-2020 Eğitim öğretim yılında 12 öğretmen 145 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Faaliyetlerde kullanılan ekip ve donanımlar  Bilgisayar, osilaskop ,multimetre  , deney setleri,  Robotik setler  , Arduino  setler  devre elamanları  baskı devre elektronik devre çizim programlarından oluşmaktadır.

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEMANI

 Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir

- DC ve AC devre çözümlerini yapmak.

 - Analog devre elemanlarını seçmek.

 - Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.

 - Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak.

- Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.

- Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.

- Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.

- Sistemlerin arızalarını gidermek.

- Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.

 - Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.

 - Dijital elektronik devreleri kurmak.

 - Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak

-Arduino ile Robotik kodlama eğitimi, devreleri tasarlamak ve kurmak..

 

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

 Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, öncelikle yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

- İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği

- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

- Elektrik -Elektronik Teknikerliği

- Elektronik Haberleşme

- Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)

 - Endüstriyel Elektronik

 - Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)

- Endüstriyel Otomasyon

 - Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)

 - Ev Cihazları Teknolojisi

- Hidroelektrik Santralleri

 - Mekatronik - Mekatronik (Uzaktan Eğitim)

 - Termik Santral Makineleri

- Termik Santrallerde Enerji Üretimi

 

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır. Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, elektrik-elektronik Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir

 

MEZUNİYET SONRASI

 

Elektronik bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde elektronik teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait işletme açma yetkisine sahip olabilirler. Özellikle günümüz bilgi ve Elektronik çağı Elektronik mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir

ÜNİVERSİTE

Elektronik Bölümü mezunlarımız  Meslek Yüksek Okullarına tercih  yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.

BELGELENDİRME

Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Elektrik-Elektronik alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

 

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.07.2020 - Güncelleme: 04.07.2020 16:28 - Görüntülenme: 3878
  Beğen | 37  kişi beğendi