Makine Teknolojisi Alanı
Makine teknolojisi alanı, her türlü makine parçası ve kompleks makine tasarım, konstrüksiyon ve imalatı, arıza tespit ve teşhis, bakım ve onarım konularını içeren bir alandır. Endüstriyel birçok alanla bilgi alışverişi içerisindedir. Birçok dalla iletişim halindedir. Örneğin "Mekatronik" dalı, makine teknolojisinin dallarından biridir ve robotlar üzerine çalışır. Bilindiği gibi robotik sistemler elektrik, elektronik ve mekanik akşamların, yazılım ile çalışan sistemlerdir. Yani bir robot imal edebilmeniz için elektrik, elektronik, bilgisayar gibi alanlarla iş birliği içinde çalışmanız ve en az düzeyde de olsa bu alanlara ait bilgi birikimine sahip olmanız gerekir.
Tekerleğin icadından günümüze değin gelişen, sanayi devrimi ve ardından gelen sanayileşme ile birlikte üretim metotları akıl almaz boyutlarda gelişmiş ve gelişirken bir taraftan da zenginleşen bilgi haznesiyle birlikte alt dallara ayrılmış. İhtiyaca göre yeni yeni dallar türemiştir. Makine bölümü dalları, zaman içinde çeşitlilik kazanmıştır.
Üretimdeki rekabet süreci bu dalların gittikçe çoğalması ve akademik bilgiye dayalı hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Buna paralel olarak makine teknolojisi eğitimi ve bu konuda eğitim veren teknik kurumlar da kendilerini bu yönde güncelleme ihtiyacı duymuşlardır.
Örneğin CNC dalı. Makine imalatında önceleri tamamen mekanik sistemle, manuel, otomatik ya da yarı otomatik tezgâhlarla yapılırdı. Son yirmi-otuz yılda yazılım alanındaki gelişmelere paralel olarak Bilgisayar kontrollü tezgâhlar üretildi. Üretim aşamasında bilgisayar kullanımı, hem imalat hatalarının önüne geçiyor, hem de önceki yöntemlere göre çok daha hızlı ve seri üretime imkân veriyor. Her biri bir bilimsel çalışma ve araştırma konusu olan okulumuz makine teknolojisi alanı dalları aşağıda verilmiştir.
· CNC (Bilgisayar destekli İmalat)
· Kalıpçılık
· ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK DALI
· Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac, metal, hacim ve plastik kalıp imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
· Amacı: Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
· BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI
· Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
· Amacı: Makine teknolojisi alanında makine imalatı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
· Daha geniş bilgi linkten indirilebilir. https://bit.ly/3dq8av6
Daha geniş bilgi linklerden incelenebilir.
http://www.alantercihleri.com/video/259/MAKINE-TEKNOLOJISI.html
http://meslekitanitim.meb.gov.tr/videolar/MTEGM_Tanitim_Filmi.mp4
http://meslekitanitim.meb.gov.tr/videolar/milliegitim.mp4
MAKİNE ALANI EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Alanımız, Makine ve Endüstriyel Kalıp bölümleri olarak 1997-1998 öğretim yılında okulumuzun bünyesinde açılmıştır. 2019-2020 öğretim yılında, 15 Öğretmen 242 Erkek 15 Bayan Toplam 257 öğrencimize eğitim vermektedir. Bursa Otomotiv başkentlerindendir. Makine alanından mezun öğrencilerimiz, Ondan fazla organize sanayi bölgesinde yüzlerce işletmede kendilerini geliştirmelerine bağlı olarak farkı kademelerde çalışabilmektedirler. Mezunlarımız, Ösym'nin AYT- TYT sınavları ile makine alanı öğrencileri aşağıdaki alanlarda öncelikli yerleşmektedir. Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği,
Biyomedikal Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Enerji, Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) alanlara girebilirler ve öncelikli yerleştirilirler. Meslek Yüksek Okullarının; Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi, Döküm, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi, Endüstriyel Kalıpçılık, Gemi Makineleri İşletmeciliği, Grafik Tasarımı, İş Makineleri Operatörlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kaynak Teknolojisi, Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Mekatronik, Metalurji, Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği, Oto Boya ve Karoseri, Otomotiv Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Silah Sanayi Teknikerliği, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Sondaj Teknolojisi, Tahribatsız Muayene, Tarım Makineleri, Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi, Tekstil ve Halı Makineleri Üretimde Kalite Kontrol, TYT sınav sonucuna göre yerleşebilmektedirler.
Makine Alanı Olarak'' ÖNCE İŞGÜVENLİĞİ'' Diyoruz.
Makine Teknolojileri Alanı olarak ;
A) Makina Takım Endüstrisi A.Ş. Firması ile yapılan protokol ile 10. 11. 12. Sınıflara işletmelerin kullandığı son kesicileri tanıtmak. Bilgi ve eğitim vermek, eğitimi belgelendirmek yapılmaktadır. Alanımızın belirlenmiş sınırlarda kesici sağlamak. İhtiyaç halinde hizmet içi eğitimler vermek protokol konularımızdır.
B) Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği, doğal kurucu üyesiyiz. Kurumun özel sektöre yapılan eğitimler. Okulumuz tarafından verilmektedir. Kalıpçılık Zirvelerinde Okulumuz temsil edilmektedir.
C) Coşkunöz Eğitim Vakfında, farklı dönemlerde öğretmenlerimiz eğitim vermektedir. CEV ile yapacağımız 2019-2020 Eğitim öğretim yılında planlanan BURSA BİLİM ŞENLİĞİ'nde atölye çalışmaları Pandemi nedeni ile Eylül Ayına ertelenmiştir. Bilim şenliği ve yarışmalarda okulumuzu alan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz başarı ile temsil etmektedir.
D) Makine Teknolojileri Alanı olarak ilimizde yapılan, 17. si yapılan Bursa Makine Fuarlarına katılan tek okuldur.